اثرات مثبت کودهای زیستی در برابر تنش های غیر زیستی

فهرست مطالب

کود‌های زیستی حاوی عصاره‌ها و ترکیباتی هستند که باعث رشد و بهبود عملکرد گیاه می ­شوند. این محصولات می ­توانند دلیلی بر پیشرفت پایداری مزرعه در بخش کشاورزی باشند. اثرات موفقیت آمیز استفاده از این کودهای با ساختار طبیعی، بسیاری از تولیدکنندگان را نسبت به کاربرد کودهای زیستی در کشاورزی ترغیب کرده است. بررسی محرک‌های زیستی و تنش‌های غیرزیستی در گیاهان، چگونگی پاسخ گیاهان به این تنش ­ها را مشخص می ­کند.

تنش آبی

وقتی از تنش آبی در گیاهان صحبت می ­شود، ممکن است آبیاری بیش از حد یا کمبود آب مدنظر باشد. با ادامه یافتن شرایط خشکی، کمبود آب بر ویژگی‌های مولکولی، بیوشیمیایی، اکولوژیکی، مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه تأثیر منفی می‌­گذارد. همه این موارد، کیفیت رشد گیاه را دچار اختلال کرده و بر کمیت عملکرد گیاه تأثیر می­ گذارند. گیاهی که در مراحل اولیه رشد خود دچار کم آبی شود، در صورت استفاده از کودهای زیستی، سریع ­تر به شرایط عادی رشد بر می­ گردد. محرک­ های زیستی آلی به ویژه تأثیر مثبتی بر بهره وری و مقاومت گیاه در برابر کمبود آب نشان داده ­اند. این کودهای آلی می ­توانند یک راه‌حل اقتصادی موثر در برابر خشکسالی باشند.

 

تنش شوری

گیاهانی که در معرض تنش شوری قرار دارند،  میزان رشد و نرخ تولید را برای کشاورز کم می ­کنند. خاکی که سطح شوری بالایی دارد، توانایی گیاه برای جذب آب را کاهش می ­دهد. این کم شدن جذب آب در گیاه منجر به کمتر شدن سرعت رشد گیاه می شود. هنگامی که مقادیر زیادی نمک در محیط رشد گیاهان وجود داشته باشد، گیاهان نیز خطر جذب نمک را دارند. این جذب نمک باعث کاهش بیشتر رشد می­ شود، زیرا نمک های جذب شده می ­توانند به سلول ­های گیاه در برگ ­های آن آسیب بزنند. کودهای زیستی هیومیک، گروهی از محرک ­های زیستی هستند که از مواد تجزیه شده به دست آمده اند. این محصولات اثرات امیدوار کننده­ای در حفاظت گیاه از تنش شوری نشان داده ­اند. با اضافه شدن این ترکیبات به خاک های شور،  منطقه آسیب‌دیده از لحاظ فیزیکی و شیمیایی بهبود یافته و ظرفیت خاک برای حمایت از رشد گیاه افزایش می­ یابد.

 

تنش دمایی

برای گیاهان سه طبقه بندی تنش دمایی گرما، سرما و انجماد وجود دارد. این تنش‌های غیرزیستی، توانایی گیاه برای فتوسنتز را کاهش می‌دهد. کاهش فتوسنتز در گیاه منجر به کندی رشد و کم تر شدن سرعت جوانه‌زنی می‌شود. علاوه بر این، اثرات آن بر عملکرد گیاه تأثیر منفی می ­گذارد. گیاهان ساختارهای طبیعی برای مقابله با تنش ­های دمایی دارند. فرآیندهای محافظ طبیعی در گیاهان  آنتی اکسیدان ها، لیپیدهای غشایی، متابولیت ­ها و پروتئین ­ها هستند. کود‌های زیستی این فرآیندهای طبیعی را هدف قرار می‌دهند تا به گیاهان کمک کنند که در شرایط تنش‌ دمایی مقاوم تر عمل کنند.

ترکیبات طبیعی آلی اثرات امیدوارکننده‌ای بر گیاهان موجود در شرایط تنش گرمایی نشان داده ­اند. افزودن محرک­ های طبیعی به گیاهی که در معرض این نوع تنش است، به عنوان تسکین دهنده عمل کرده و تنش دما باعث بهبود جوانه زنی گیاه در دمای بالا می­ شود.در واقع، ترکیب­ های زیستی این پتانسیل را دارند که رشد اولیه گیاه را در دماهای بالا افزایش دهند، که می ­توانند در مناطقی که سطح دما افزایش می‌یابد مفید واقع شوند. در تنش ­های سرمایی و انجماد نیز کودهای زیستی به طور مثبتی عمل کرده­ اند و باعث افزایش گلدهی و رشد گیاه در فصل ­های سرد شده­ اند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *