آفت کش های زیستی(Biopesticid) چیست؟

فهرست مطالب

آفت کش های زیستی(Biopesticides) چیست؟

آیا تاکنون نام آفت کش زیستی را شنیده اید؟ یا اینکه تا صحبت از آفت کش می شود سموم شیمیایی پرخطر به ذهنتان می اید؟با این مقاله همراه باشید تا با انواع آفت کش های زیستی آشنا شوید.

از گذشته تا به امروز کشاورزی نقش اجتماعی و اقتصادی مهمی در توسعه جوامع بشری ایفا کرده است. یکی از چالش های مهم در کاهش امنیت غذایی آفات گیاهی است و رسیدن به توسعه پایدار در کشاورزی نیازمند برخورد منطقی با این گروه از موجودات زنده است. معمولترین روش مبارزه با آفات بهداشتی و کشاورزی استفاده از سموم شیمیایی است. با افزایش دانش بشری و تولید سموم شیمیایی خطرناک به دلیل اثر سریع و قیمت پایین این سموم به تدریج طی سال های 1920 تا 1945 مبارزه با آفات از حالت اکولوژیکی و زراعی به شیمیایی تغییر یافت.

موفقیت زیاد سموم شیمیایی در کاهش جمعیت آفات باعث شد تا بشر از مضرات آن ها غافل بماند. استفاده نادرست از این ترکیبات سبب خسارات بسیاری به محیط زیست گردید. خانم راشل کارسون اولین فردی بود که مشکلات ایجاد شده توسط سموم شیمیایی خطرناک را برای عموم مردم آشکار نمود. ایشان با نوشتن کتابی تحت عنوان “بهارخاموش”در سال 1962مضرات استفاده از سموم شیمیایی را به اطلاع مردم رساند. از آن زمان به بعد بود که استفاده از سموم شیمیایی رویه ی منطقی تری به خود گرفت. امروزه به دلیل اثرات زیان بار سموم شیمیایی چندین جایگزین برای کنترل آفات معرفی شده است:

در ابتدا ببینیم آفت و آفت کش به چه معناست؟

آفت:

گروهی از موجودات زنده از سلسسله جانوران اند که با حمله به قسمت های مختلف گیاه (ریشه، ساقه، برگ،گل و میوه)در مراحل مختلف زندگی آن(بذر،گیاهچه، نهال،گیاه جوان و گیاه مسن) خسارت اقتصادی به گیاه یا محصول وارد میکنند. در این حالت معمولا گیاه از بین می رود یا عملکرد و بازار پسندی آن به نحو چشمگیری کاهش می یابد.

آفت کش:

ترکیب یا مخلوطی از چند ترکیب شیمیایی که به منظور جلوگیری، از بین بردن ، دورکردن و یا کاهش جمعیت حشرات، جوندگان، نماتدها، قارچ ها، علف های هرز، جانوران و نیز ویروس ها، باکتری ها و میکروارگانیسم هایی که آفت شناخته می شوند، استفاده می شوند.

آفت کش های زیستی:

ترکیبات یا عوامل طبیعی هستند که از حیوانات ،گیاهان و میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها، سیانوباکتری ها و میکروجلبک ها به دست می آیند و برای کنترل آفات و بیمارگرها استفاده می شوند.

انواع آفت کش های زیستی

پارازیتوئید ها و شکارگرها:

پارازیتوئید ها و شکارگرها ، دشمنان طبیعی هستند که مراحل مختلف زندگی آفت را مورد حمله قرار می دهند  و در نتیجه باعث تنظیم تعداد آفات در یک اکوسیستم خاص می شوند. این روش تنظیم جمعیت آفات گیاهی “کنترل بیولوژیکی” نامیده می شود.

آفت کش های میکروبی:

آفت کشی حاوی میکروارگانیسم های زنده یا فرآورده آن ها که به آفت کش های زیستی میکروبی هم معروف هستند. ملکول ها/ترکیبات فعال جداشده از این ارگانیسم ها به گونه های آفت خاص حمله می کنند.

بیمارگرهای حشرات:

در این روش از میکروارگانیسم هایی مانند  باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها، نماتدها و پروتوزواهای بیماری زای حشرات جهت مبارزه با آفات استفاده می شود. خاصیت کشندگی این موجودات زنده بر روی آفات به ویژگی های رفتاری، سموم ،آنزیم ها و سایر ترکیبات تولیده شده توسط آن ها مربوط می شود.

آفت کش های بیوشیمیایی:

محصولات طبیعی هستند که برای کنترل آفات از طریق مکانیسم های غیرسمی استفاده می شوند. این آفت کش ها بسته به این که در کنترل آفات حشرات با بهره برداری از فرمون ها، عصاره ها، روغن های گیاهی یا تنظیم کننده های طبیعی رشد حشرات عمل میکنندیا نه ، به انواع مختلفی طبقه بندی می شوند.

فرمون های حشرات:

مواد شیمیایی تولید شده توسط حشرات که به منظور کنترل حشرات در برنامه های مدیریت آفات استفاده می شوند. فرمون های حشرات حشره کش های واقعی نیستند زیرا حشرات را نمی کشند اما بر سیستم بویایی آن ها تاثیر می گذارند تا بر رفتار آن ها اثر بگذارند.

آفت کش های گیاهی:

مواد شیمیایی که رفتار، رشد و تولید مثل حشرات را تحت تاثیر قرار می دهند، تحت عنوان ترکیبات تنظیم کننده رشد حشرات نامیده می شوند. اساس تولید چنین ترکیباتی، وجود برخی تفاوت ها  بین مهره داران و بی مهرگان از نظر ساختمان و فیزیولوژی است. ترکیبات بازدارنده ساخت کیتین ، ترکیبات مشابه هورمون های جوانی و پوست اندازی از جمله ترکیبات تنظیم کننده رشد می باشند.

محصولات اصلاح شده ژنتیکی:

مهندسی ژنتیک و ترانسفورماسیون گیاه نقش اساسی در بهبود محصول از طریق معرفی ژن های خارجی مفید یا خاموش کردن بیان ژن های داخلی در گیاهان زراعی ایفا کرده است. محصولات اصلاح شده ژنتیکی دارای یک یا چند ویژگی مفید مانند تحمل به علف کش ، مقاومت به حشرات، تحمل به تنش غیر زیستی، مقاومت در برابر بیمارگرها و بهبود ارزش تغذیه ای هستند.

ماموريت ما در هامرز تغيير رويكرد فعلي كشاورزي به كشاورزي پايدار است. ما مي خواهيم به شكل توامان ارزش اقتصادي، ارزش اجتماعي و ارزش زيست محيطي را در تمام طول زنجيره ارزش خلق نماييم. چشم انداز ما ، ارتقاي سطح سلامت تغذيه مردم از طريق استفاده از نهاده هاي زيستي در حوزه كشاورزي و نيز نقش آفريني در حفظ منابع ارزشمند نظير خاك و آب براي آيندگان است.

جهت اطلاع از محصولاتی مانند کود کشاورزی ، محرک رشد ، کود بیولوژیک ، قارچ کش زیستی ، کود زیستی ، کود ارگانیک، کشاورزی ارگانیک و گلخانه با کارشناسان زیست فناور هامرز تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *